blocks_image

Rotstraal: last van stinkvoeten

Een vieze stal, natte bodem of nauwe voeten kunnen allemaal oorzaken zijn van rotstraal. Het is een vervelende en vaak stinkende aandoening, die soms wordt verward met straalkanker of straalontsteking. Bij tijdige constatering en met goede zorg en maatregelen is rotstraal een aandoening die goed te genezen is.

Wanneer je paard rotstraal heeft, heeft hij eigenlijk een ontsteking in de hoornige straal van de hoef. Vooral paarden die in een vieze stal staan en weinig beweging krijgen, zijn gevoelig voor de aandoening. Maar ook paarden die veel bewegen en een schone stal hebben kunnen rotstraal krijgen. Wanneer je paard een nauwe voet heeft is er minder hoefmechanisme dan wanneer hij een brede voet heeft. Bij een nauwe voet zal er meer vuil in blijven zitten, het geeft een groter risico op het ontstaan van rotstraal.

Symptomen

Rotstraal komt meer voor in de achterhoeven dan in de voorhoeven. De bacteriën kun je zelf niet zien, hun uitwerpselen kun je wel zien en bovendien ook ruiken. Het gezonde hoorn wordt zacht, verweekt en komt in een vervalproces. De straal wordt aangevreten door de bacteriën, er vormen zich kloofjes en gaatjes. Wanneer je er niet op tijd bij bent kan de rotstraal ook aan beide zijden van de verzenen doorlopen.

Ook kan je paard een dik been krijgen. Meestal is er geen kreupelheid, deze ontstaat pas als de straallederhuid gaat ontsteken. Als het paard begint te kreupelen door een ver gevorderde rotstraal is dit heviger op een zachte bodem dan op een harde, omdat op de zachte bodem de straalgroeven dan meer druk krijgen. Wanneer het paard kreupel begint te lopen zal het er zeker op zachte ondergrond pijn hebben aan zijn benen, verder is rotstraal voor het paard een pijnlijke aandoening. De aandoening kan, wanneer het niet behandeld wordt, het paard zijn leven kosten.

Behandeling

Wanneer je ziet dat je paard rotstraal heeft, zal er eerst een hoefsmid moeten komen. Hij zal de straal netjes uitsnijden met een renet zodat er overal een aansluiting met de hoorn is en er geen ontstoken gedeelten achterblijven. Ook bij twijfel is het verstandig de hoefsmid te bellen. De straalgroeve mag niet meer te diep met een scherp voorwerp worden uitgekrabd. Het is goed om de straal regelmatig met water uit te spoelen, zodat ook op de diepere plekken in de straal zuurstof kan komen.

Het gebruik van opdrogende middelen is verstandig. Er zijn vele middelen tegen rotstraal verkrijgbaar. In het Hippisch Centrum in Deurne zijn verschillende middelen getest. De hoef insprayen met violetspray of wassen met Badedas zijn goede behandelingen die niet slecht zijn voor het paard. Ik adviseer Hyposol, het is goedkoop en bijzonder effectief. Er zijn nog veel meer middelen, zoals Hoef en Zool (werkt preventief en genezend), Egyptische zalf (alleen dun opsmeren anders wordt de straal afgesloten van zuurstof) en verdunde betadine. 

Voorkomen

Als behandeling wordt ook het teren van de straal wel eens genoemd. Dit kan echter alleen preventief, omdat teer de straal afsluit van zuurstof. Verder is het belangrijk dat je de stal van je paard schoon en droog houdt. Vlasstrooisel is daarvoor een goede bodembedekker. Paardenhouders kunnen ongewild ook zelf rotstraal bij hun paard veroorzaken. Door te hard met de hoevenkrabber in de straalgroeve te krabben, kun je de lederhuid aantasten en zo bacteriën binnenbrengen. Voorzichtig krabben dus.

blocks_image