Een hoorscheur is een gleuf in het hoorn van de hoef die evenwijdig loopt aan de groeirichting van de hoornpijpjes, dus van boven naar beneden of omgekeerd,
Oorzaken van hoornscheuren zijn:

1. Ongelijkmatige belasting van de hoef, door een afwijkende stand van het paard of door verwaarlozing van de hoefverzorging.
2. Plotselinge veranderingen in het vochtgehalte van het hoorn ( b.v. paard in het land, dan is het erg nat de hoef wordt te week, en dan is het weer erg droog de hoef wordt te hard.)
3. Beschadeging van de kiemlaag van de kroonrand.
4. Het steeds met droge, harde, nauwe hoeven snel op harde bodem komen.
Hoornscheuren  worden genoemd naar de plaats in de hoef waar ze zich bevinden,draagrand scheuren, kroonrandscheuren (deze zijn veel erger dan draagrand scheuren),toon scheur kwartier scheur enz en naar de ernst van het probleem.
oppervlakkige draagwandscheur

De scheur gaat alleen door het buitenste laagje van het hoorn.Hier heeft het paard geen last van, we moeten er alleen voor zorgen dat de scheur niet dieper en veder gaat.Proberen de oorzaak van de scheur te vinden en deze op te lossen, de hoef kort te bekappen en het hoorn bij de scheur wat te verdunnen.Daarnaast kunnen we het gebied van de scheur vrij leggen van dracht en een klein groefje vlak boven de scheur maken om de scheur te stoppen.(De toonwand scheur kan ook perforeerend of geïnfecteerd zijn)
Perforerende Scheur ( zijwand)

Hierbij gaat de scheur door tot aan de lederhuid.De lederhuid kan door de twee randen van de scheur gekneusd worden als de hoef beweegt door het hoefmechanisme, daarom moeten de randen van de scheur sterk moeten verdunnen, gebruik maken van een hoefijzer waarbij we de scheur vrij kunnen leggen van dracht, indien nodig kunnen we de scheur ook nog fixeren met een hoefijzer met twee lippen aan weerzijden van de scheur.

Geïnfecteerde hoornscheur (verzenengedeelte)


Als de hoeflederhuid steeds door de randen van een geperforeerende hoorscheur gekneusd wordt, zal daar de lederhuid gaan ontsteken.Nu zal eerst de onstoken hoeflederhuid vrijgelegd en behandeld moeten worden.De scheur dun raspen en af pellen en vrij leggen op het ijzer, soms is het nodig om een balkijzer aan te leggen omdat er zoveel wand is wegnomen en de hoef zoveel mogelijk steun te geven.Soms is het mogelijk dat er er aanzienlijke hoefoperaties nodig zijn bij een etterende scheur.

Hoornkloof

Een hoornkloof is een horizontale gleuf in de hoornwand, evenwijdig aan de kroonrand. een
hoorkloof onstaat als er plaatselijk de hoorngrooi vanaf de kroonrand  tijdje gestoord is door b.v een lichte beschadiging aan de kroonrand of door een hoefzweer die bij de kroonrand is uitgebroken.In het begin ziet het er naar uit alsof de hoornschoen op die plaats los is van de rest van de voet, maar als de hoornwand weer veder groeit en de storing aan de kroonrand weer is verholpen vormt zich boven de kloof weer hoorn en groeit de de kloof naar beneden toe af.Meestal heeft het paard hier ook geen last meer van de kloof.


blocks_image