blocks_image

Hoe voorkom je een infectie bij nageltred?

Wat is nageltred?
Nagels, houtsplinters of iets dergelijks kunnen de hoef van je paard binnendringen en kunnen afhankelijk van hoe ver ze binnendringen flinke verwondingen veroorzaken. Zo'n verwonding van de hoefzool wordt nageltred genoemd.
Hoe herken je het?
Vaak zie je het al bij het verzorgen van de hoef. Bij een flinke verwonding zal je paard zelfs gaan manken.
Wat te doen?
Als het een voorwerp is dat je duidelijk ziet zitten moet je dit meteen verwijderen. Kijk in welke richting het is binnengedrongen, zodat je het ook in dezelfde richting eruit trekt. Doe dit voorzichtig om verder letsel te voorkomen. Zorg ervoor dat er niks blijft zitten. Het gat moet meteen behandeld en ontsmet worden.
Hoe behandelen?
Spoel vuil en zand van de zool en plaats de hoef in een emmer met zoutoplossing of ontsmettingsmiddel om zo infectie te voorkomen. De wond moet afgedekt worden om indringen van vuil te voorkomen. De hoefsmid kan eventueel een verband-ijzer plaatsen. Dit is een gewoon hoefijzer waaronder je een plaatje kunt schroeven zodat er geen vuil bij de wond kan. 
Nageltred is altijd een goede reden om er een dierenarts bij te halen. Een ontsteking kan namelijk nare gevolgen hebben. Een arts zal vaak bij de plaats waar het voorwerp is binnengedrongen een stukje uitsnijden (trechtervormig) om zo goed mogelijk alle vuil te kunnen verwijderen.
Voorkomen:
Je hebt het natuurlijk nooit in de hand, een scherp voorwerp kan overal liggen. Controleer de plaats waar je paard meestal staat. Ook bij het verwijderen van de ijzers gebeurt het wel eens dat de hoefsmid een nagel of een stukje nagel over het hoofd heeft gezien. Dus kijk na het bezoek van de hoefsmid de plaats waar hij de nieuwe ijzers heeft aangebracht even extra na.

Verzorg de hoeven van je paard dagelijks. Op deze manier kom je er vlug achter als er iets mis is. 
Denk aan wat de Engelsen zeggen: "No foot No Horse", dus wees steeds oplettend.